Hassan: blijf altijd proberen en niet bang zijn

Publicatiedatum 5 december 2022
Wijzigingsdatum 5 december 2022

Wij interviewden Hassan over zijn traject bij Uitzendbureau Het Ambacht. Hij is begonnen met de opleiding en werkt nu in vaste dienst bij een grote industriële bakkerij. Wat ons betreft een succesverhaal, maar hoe heeft Hassan dit allemaal beleefd?

“Ik ben Hassan en 6 jaar geleden ben ik uit Syrië naar Nederland gekomen. Ik wilde graag aan het werk en daarom ben ik zelf naar Het Ambacht gegaan om mij te helpen met werk. Zij hebben mij hier direct meegeholpen en ben ik een opleiding gestart. Nu werk ik als bakker in een industriële bakkerij.”

Hoe is de opleiding gegaan en wat vond je ervan?

Hassan vertelt dat hij de opleiding in Hoogeveen heeft gevolgd. Het Ambacht heeft deze opleiding georganiseerd met lokale ondernemers. “De opleiding duurde 3 maanden, waarvan elke week 4 dagen praktijk en 1 dag theorie. Ik heb heel veel dingen daar geleerd. Want ik wist bijvoorbeeld wel wat doet gist met deeg, maar waar de gist vandaan komt wist ik niet. En waar ik nu werk heb ik ook de praktijk gehad. Na de opleiding kon ik hier direct aan de slag. Ik heb 3 jaar via Uitzendbureau Het Ambacht gewerkt en toen hier in vaste dienst.”

De chef van Hassan vult aan dat ze daar heel erg blij mee zijn. “Van mij mogen ze dit vaker doen. Wij zijn namelijk altijd op zoek naar bakkers.”

Wat vind je zo leuk aan bakker zijn?

Hassan maakt graag speciale dingen, zoals baklava. “En deze zijn lekker!” geeft zijn chef aan. “Hassan heeft namelijk geprobeerd om een eigen bakkerij op te zetten met veel banket. Deze heeft hij ook wel eens voor ons gemaakt en deze waren zo lekker. Hij is een echte banketbakker!” Hassan vindt dat hij in banket veel creatiever kan zijn en nieuwe dingen kan uitproberen. “Wat ik nu doe is brood. Dit is ook meer procesmatig werken, maar daar heb ik geen problemen mee. Het lekkerste brood vind ik fijn volkoren en waldkorn.”

En vind je het werk nog steeds leuk?

“Ja tuurlijk. Het was voor mij heel moeilijk om werk te vinden hier, voor buitenlanders is het een beetje moeilijker. Ik vind het hier nog steeds gezellig en heb hele aardige collega’s en chef. Echt waar!

Als tip voor buitenlandse mensen wil ik meegeven: probeer het altijd, niet wachten en niet bang zijn. Voor mij is bijvoorbeeld de taal heel erg moeilijk. Collega’s komen bij mij uitleggen hoe iets moet, maar ik snap niet alles direct. Dit een probleem, maar je moet het altijd proberen. Het eerste jaar gaat misschien moeilijk, maar het komt goed, altijd. Als je open staat om nieuwe dingen te leren, wordt het al een stuk makkelijker.”

Je bent daarna via Het Ambacht aan de slag gegaan bij het bedrijf waar je stage liep. Hoe heeft Het Ambacht het volgens jou allemaal geregeld?

Hassan ervaart het contact met Het Ambacht als zeer goed. “De drie jaar in dienst bij Het Ambacht gingen heel goed. Ze zijn hele aardige mensen. Als ik een probleem met werk had, want ik ken alle regels niet, kon ik daar altijd heen voor advies. Voor allerlei soorten vragen kon ik daar terecht. Via telefoon of bij hen op kantoor, ze stonden altijd paraat.”

Hassan zijn chef beaamt dat. “De samenwerking met Het Ambacht bevalt goed. Een fijne samenwerking met fijne mensen. We hebben goed contact.”

Heeft Het Ambacht jou ook geholpen met de contractonderhandelingen?

“Na 3 jaar ben ik naar Het Ambacht en mijn chef gegaan en heb aangegeven dat ik graag wilde blijven. Ik moest dan in vaste dienst. Mijn chef en Het Ambacht hebben het toen onderling geregeld. Ik werk nu 4 dagen in de week, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Soms is er iemand ziek, en dan val ik ook wel eens in op een andere dag. Dan kom ik, geen probleem. Wij helpen elkaar.”

Hassan zijn chef vertelt: “Ja, na die opleiding heeft hij zijn werk gewoon heel goed gedaan. We hebben ons aan alle uitzendregels gehouden en na 3 jaar kon Hassan gewoon in vaste dienst bij ons komen. Ook wij houden ons net zoals Het Ambacht, aan de bakkers cao. We hebben toen alles goed afgehandeld met Gert Jan van Het Ambacht. Dan heb je gewoon een vloeiende overgang. Dat doen we vaker met mensen en dat werkt heel fijn. Alleen met Hassan was het een eerste keer omdat hij uit Syrië komt. Maar ook dat is goed gegaan.”

Heb jij nog ambities?

Hassan lacht. “Ik wil altijd doorgaan. Ik zeg tegen mijn chef altijd: ik wil chef worden. Ik maak er altijd grapjes over, maar ik wil dat in de toekomst wel. Ik wil niet stil blijven staan, ik wil doorgaan.”

Zijn chef geeft aan dat het zeker kan binnen het bedrijf. “Heel veel mensen die net van school af komen willen graag werken in een kleine, ambachtelijke bakkerij. Maar de industriële bakkerij is juist ook heel leuk. Daarnaast heb je duidelijke afspraken, weet je wat de werk tijden zijn, scholing is vaak makkelijker, er zijn meer loopbaanmogelijkheden, je hebt de standaard cao en gewoon geen gedoe. Dus solliciteer als bakker ook eens in een industriële bakkerij. Misschien bevalt het je wel!”

Het Ambacht vindt goede arbeidsomstandigheden ook erg belangrijk. De cao móét door de bakkerijen worden nageleefd, anders werken wij niet met de bakkerij samen. Meer hierover weten? Neem dan contact met ons op.