Bakker Yannick verruilt Nederland voor Noorwegen

Publicatiedatum 20 oktober 2023
Wijzigingsdatum 20 oktober 2023

Yannick Polet is een ambachtsman. Vijf jaar lang ontwikkelde hij zich tot zelfstandig bakker en stoomde hij zich met een opleiding klaar voor een leidinggevende functie. Als 24-jarige stond hij voor de keuze: leg ik mijn leven vast in de vorm van een hypotheek, of wil ik nog iets van de wereld zien? Het avontuur lonkte: in juli verhuisde hij naar het Noorse Bergen, waar hij als bakker aan de slag gaat bij een productielocatie van de industriële bakkerij Mesterbakeren. Het Ambacht assisteerde hem in het traject, alsook Noorse partner Eterni.

 

Vertel eens: hoe ben je zover gekomen?

“Ik heb vijf jaar scholing achter de rug. Waarvan drie jaar zelfstandig bakker op niveau 3. Daarvan heb ik twee jaar een BBL-opleiding – werken en leren – gedaan. Na deze opleiding volgde die van Leidinggevende Bakkerij. Ik ben altijd blijven werken en heb veel ervaring opgedaan in de ambachtelijke bakkerij. Ik had het er prima. Toch voelde ik de drang om het buitenland te verkennen. Waar dan, dat maakte me niet veel uit. Het idee om mijn leven nu al helemaal vast te leggen in een hypotheek van 30 jaar, dat vloog me aan. Toen verscheen er in december 2022 een vacature op de website van Uitzendbureau Het Ambacht: een mooie functie bij een grote bakkerij in Noorwegen. Na een paar dagen bezinken, bleef ik eraan denken en nam ik contact op. Een eerste gesprek – via Teams – volgde snel. In juli verhuisde ik naar Bergen!”

 

Je komt uit ’s-Gravendeel, onder de rook van Rotterdam. Hoe is het contrast met Bergen?

“Ik was nog nooit in Noorwegen geweest. De mensen hier zijn introvert. Dat past gelukkig wel bij me. Maar ik merk ook echt dat ik een Nederlander ben. Wij zijn veel directer. Noren moeten je echt eerst leren kennen. Dat is niet iets waar ik me zorgen om maak: het contact met de collega’s verloopt prima. Nu het sociale leven nog, haha. Gelukkig ben ik fanatiek waterpolospeler en heb ik me aangemeld voor de lokale waterpoloclub. Als je me vraagt naar de omgeving: die is zo ontzettend mooi. Ik woon nu in hartje centrum, maar ik loop tien minuten en ik sta middenin de natuur. Heerlijk.”

 

Hoe is voor jou de stap van ambacht naar industrie?

“Dat is wel een dingetje. Ik mis het wel een beetje, om echt met de handen in het deeg te zitten. Maar het is nog steeds een kleinschalige industriële bakkerij. De sfeer is hartstikke goed, na een voorzichtige start. Veel van mijn collega’s zijn wat ouder. Een voetbalpraatje is makkelijk gemaakt. Voor hen is een jonge gozer over de vloer natuurlijk ook wel leuk.”

 

Wat ga je doen bij Mesterbakeren?

“Deze partij maakt dagelijks vers brood, bolletjes en andere bakkerijspecialiteiten voor de supermarktdiscounter REMA 1000. In Bergen worden voornamelijk pizzabroodjes en andere bijzondere producten gemaakt. Er wordt gewerkt aan een nieuwe lijn met frozen bake off-producten. Aangezien ik hier nog maar een paar maanden zit, bevind ik me nog echt in de inwerkfase. De reden dat ik ben aangenomen, is toezien op en verbeteren van de kwaliteit. Maar daarvoor moet ik alle technieken, producten en vooral termen wel eerst onder de knie krijgen.”

 

Ja, want hoe gaat het inburgeren je af?

“Alles wordt hier in het Noors aangegeven. Die taal leren heeft wel even tijd nodig. Maar daar krijg ik gelukkig hulp bij. Naast een taaltraining, heb ik een buddy op de werkvloer. Hij is vijf jaar geleden vanuit Oekraïne naar Noorwegen gekomen en hij brengt me echt de vaktermen bij. Daarnaast leer ik hem een beetje Engels. Ik pak elke cursus aan: in december volgt er nog een herhaalcursus Noors.”