Bakkersopleidingen de afgelopen jaren

Publicatiedatum 22 maart 2022
Wijzigingsdatum 4 augustus 2022

Het Ambacht heeft een groot hart voor het bakkersvak. Daarom willen wij zoveel mogelijk mensen enthousiast maken om bakker te worden. De afgelopen jaren hebben wij dan ook al verschillende bakkersopleidingen mogen organiseren. Dit doen wij in samenwerking met lokale organisaties en bakkerijen. 

Waarom doen wij dit?

Op de Beko najaarsdagen 2017 waren er 3 verschillende mensen (een bakker, Hilco Wagenaar en Joop Tromp) die aan mij (Gert-Jan) vroegen wat ik ging doen aan het feit dat er te weinig personeel is in de branche.

Eerst dacht ik: wat moet ik hieraan doen? Maar later had ik het gevoel dat wij wellicht wél nieuwe aanwas kunnen creëren in de bakkerijbranche door een basisopleiding te organiseren. Voordeel is dat we nieuwe aanwas krijgen én dat de bakkerijen hun huidige personeel elders konden laten bijscholen. Zo konden ze ook de kwaliteit van de bakkerijen omhoog krijgen. Een win-win situatie.

Hoe we zijn begonnen

De eerste groep moest wel in onze omgeving zijn, want als er iets niet goed ging moesten we snel kunnen schakelen. Het eerste idee was om een proefbakker of meester boulangier te vragen om de opleiding te geven. Aangezien we ook te maken hebben met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen van buitenlandse komaf, leek mij dit toch niet handig. Je moet hier immers wel geduld voor hebben.

Tijdens mijn opleiding heb ik zelf een jaar les gehad in Hoogeveen van Wout vd Vegt. Daarom hebben we het Alfa College benaderd met de vraag of we daar mensen konden opleiden. Ook hadden we iemand nodig die veel ingangen heeft bij gemeentes en bij het UWV, we moesten immers ook kandidaten hebben. Gerard Peters van United Work kende ik vanuit het verleden en via een bevriende collega. We hebben samen dit hele traject opgepakt en er samen een succes van gemaakt.

De eerste opleiding 

In september 2018 zijn we gestart met onze eerste groep. We hadden 10 kandidaten geselecteerd en er zijn uiteindelijk 9 gestart in een bakkerij. Een geweldig succes natuurlijk! Ik weet dat er van deze groep nu nog mensen werkzaam in de bakkerij en zelfs 2 die nu nog bij het bedrijf werken waar wij ze destijds hadden geplaatst voor stage.

  • Groep 2 maart 2019 Hoogeveen
  • Groep 3 mei 2019 Leeuwarden
  • Groep 4 mei 2019 Amsterdam
  • Groep 5 januari 2020 Amsterdam
  • Groep 6 februari 2021 Vlaardingen
  • Groep 7 draait momenteel in Hoogeveen, dit is een iets andere opleiding. Dit is met name gericht op medewerkers die al werkzaam zijn in een bakkerij bij opdrachtgevers van ons.

We zijn inmiddels ook aangesloten bij het Bakery Sweets Center en groep 7 valt ook onder deze vlag. De opdrachtgevers van ons die meedoen aan deze opleiding zijn allen ook lid van BSC.

Bakker opleiding volwassenen

Is jouw droom altijd al geweest om bakker te worden? Dan kan jij wellicht ook meedoen met onze bakker opleiding voor volwassenen. Wij zijn namelijk altijd op zoek naar mensen die graag bakker willen worden, maar hier nog geen opleiding voor hebben. Maak daarom nu nog jouw carrière switch en meld je aan voor een opleiding via Het Ambacht. Daarvoor kan je contact opnemen met Gert-Jan ten Napel via 0591 555442 of gertjan.tennapel@uitzendbureauhetambacht.nl

Wil jij je als bakkerij ook aansluiten bij onze opleidingen? Ook dan kan je contact met Gert-Jan opnemen.