Bakkers cao: speciale dagen, vakantiedagen en verlof

Wij als Uitzendbureau Het Ambacht krijgen regelmatig vragen over de bakkers cao. Er zijn vaak veel onduidelijkheden over speciale dagen, vakantiedagen en verlof. Daarom hebben wij een aantal vragen hieronder voor u uitgelicht. De afspraken over deze dagen staan vastgelegd in de huidige bakkers cao.

Vakantiedagen bakker

In Nederland hebben we te maken met twee soorten vakantiedagen: wettelijk en bovenwettelijk. De wettelijke vakantiedagen zijn voor iedereen gelijk, ook voor bakkers. U heeft als werknemer recht op minimaal vier keer de overeengekomen arbeidsduur per week. Als u bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, heeft u recht op 40x4/8= 20 vakantiedagen per jaar.
 
De bakkers cao-vakantiedagen heeft ook een onderdeel met bovenwettelijke vakantiedagen en omvat 1x het gemiddeld aantal uren per week. Als de medewerker een jaar onafgebroken in ploegendienst werkzaam is geweest, heeft hij recht op extra vakantie-uren. Dit zijn 2/5 x de overeengekomen arbeidsduur per week extra vakantie-uren op jaarbasis. 

Bakkers cao zondag werken en feestdagen

Veel bakkers moeten ook op zondagen en feestdagen werken. In de bakkers cao is een apart gedeelte opgenomen over op zondagen, feestdagen en bepaalde uren werken. U krijgt hier bepaalde toeslagen voor. Artikelen 12, 13, 14, 15 en 16 in de bakker cao gaan over deze toeslagen. In deze artikelen wordt onderscheid gemaakt in welk soort bakkerij u werkt, dit kunt u bij uw werkgever navragen. Elke medewerker heeft in ieder geval recht op een toeslag voor het werken op maandag t/m zaterdag na 19.00 uur en zon- en feestdagen.

Koningsdag in bakker cao

Er is een speciale toeslag in de bakker cao voor koningsdag. Werknemers krijgen op deze dag 50% extra uitbetaald. Andere feestdagen waar ook toeslagen voor worden gerekend:

  • Nieuwjaarsdag
  • 1e en 2e paasdag
  • Hemelvaartsdag
  • 1e en 2e pinksterdag
  • 1e en 2e kerstdag
  • 5 mei in lustrumjaren

Download de bakkers cao als u een overzicht wilt hebben van alle toeslagen.

Hulp nodig bij het zoeken naar een baan?

We helpen jou graag verder. Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met jou op.

Zelf CV maken

Heb je nog geen CV? Geen probleem! Maak eenvoudig je eigen CV en solliciteer op een van onze vacatures